«Печерські цікавинки»

Чи відомо вам яким був святковий різдвяний стіл лаврської братії на порубіжжі XVIII–XIX ст.?

Святу Різдва Христового передував піст, під час якого щоденне меню братської трапези незмінно складалося з двох страв: каші та риби.

До святкової трапези подавали п’ять страв. Чотири з них мали бути рибними, причому дві зі свіжої риби, по одній з білуги та в’яленої. Понад те братія пригощалась «паюсною» (пресованою) ікрою з булками. Що ж до п’ятої страви то зазвичай йшлося про галушки.

У святковий настрій лаврської братії за різдвяною трапезою впліталися і смакові нотки напоїв: виноградного вина, солодкої водки та питного меду.

Наталія Литвин

 

Підписи до ілюстрацій:
Іл. 1. В. П. Верещагін (?). Різдво Христове. Ескіз стінопису Великої Печерської церкви (Успенського собору Києво-Печерської лаври) 1894–1901 рр. Фотографічний знімок початку ХХ ст. (З колекції НЗ «Києво-Печерська лавра», інв. № КПЛ-Н-848)

 

YouTube icon
Facebook icon
Twitter icon