«Печерські цікавинки»

Чи відомо вам, що в лаврській ключні добре готували смаковитий винний напій – бішоф?

Для цього переважно червоне, а інколи біле вино настоювали на свіжих або особливим методом оброблених помаранчах.

Користалися декількома рецептами приготування бішофу, що було обумовлено способами обробки цих фруктів: їх могли трохи підсушувати на сонці або в печі, підпікати, або ж навіть підпалювати. Йшлося також про особливості змішування помаранчів із цукром для отримання суміші, яку потому заливали вином. Інколи бішоф готували без цукру, додаючи натомість французьку горілку (дистилят виноградного спирту). Практикували виготовлення цього напою, настоюючи вино на особливим способом приготовленій суміші із помаранчів із додаванням мускатного горіху та цукру.

В Лаврі бішоф зазвичай готували до столу настоятеля та для «почотнейшей братии». У лютому 1809 р. із відра білого волоського вина в ключні виготовили 14 пляшок бішофу, 12 з яких піднесли митрополиту Київському і Галицькому Серапіону (Александровському) під час відвідання ним тоді ж Лаври, а інші 2 пляшки видали «в упокои», тобто Митрополичі покої. Тогоріч у березні бішоф виготовили з нагоди Воскресіння Христового для опрезентування старійшої лаврської братії.

Варто зауважити також, що в лаврській ключні завжди були в наявності всі інгредієнти, згадувані в тогочасних рецептах приготування бішофу, а в лаврському винному льоху – пристойний асортимент вин.

Наталія Литвин

 

Підписи до ілюстрацій:
Іл. 1. [Без назви]

YouTube icon
Facebook icon
Twitter icon